TRAINING
BOEKEN
MENU

Mijn White Hot Why

13 januari 2021
Henk Stoorvogel

Zolang ik mij kan heugen ben ik al gefascineerd door spreekvaardigheid.

Toen ik tijdens de eindmusical van de basisschool in de rol van houthakker in mijn been hakte en schreeuwend op de grond lag, ontdekte ik hoe je door te overdrijven het publiek kon betrekken bij je performance.

Toen ik tijdens een spreekbeurt op de middelbare school het thema 'hoop' inleidde met een serie prikkelende retorische vragen voelde ik hoe de spanning in de klas steeg en realiseerde ik me dat woordkeuze en ordening van je verhaal een boodschap van kracht kunnen voorzien.

En toen ik op de bodem van de Grand Canyon, aan de oever van de Colorado River (zie foto) een internationaal gezelschap ondernemers mee nam in mijn leiderschapsverhaal en mannen hier en daar een traan zag wegpinken, voelde ik de magie van communicatie die verbindt op hartsniveau.

 

Promotie-onderzoek

Nadat een vriend, Mark van Vuuren, mij jaren geleden vroeg of ik wilde promoveren, flapte ik er uit: 'Prima, maar dan wel over de veranderkracht van spreken.' Dat was dat. We beklonken de zaak, ik maakte een plan en startte het onderzoek. Ik ontdekte dat veel van wat ik als kind en tiener intuïtief al aanvoelde, door theorie wordt onderbouwd. Ik bestudeerde de klassieke retorica en kwam tot de conclusie dat mannen als Aristoteles en Cicero in hun methodisch denken over spreekvaardigheid de kern onovertroffen hebben verwoord.

 

Archeoloog

Ik onderzocht welke invloed zaken als humor, human interest stories en het gebruik van multimedia hebben op de overtuigingskracht van spreekbeurten. Vaak voelde ik me als iemand die een puzzel van 1.000 stukjes legt, of als een archeoloog die speurt naar essenties uit een ver verleden.

 

Van archeoloog naar architect

Op een gegeven moment voldeed het beeld van archeoloog echter niet meer. Ik begon het te combineren met het beeld van de architect. Ik wilde niet alleen graven en onderzoeken, maar ook ontwerpen en bouwen. Er ontstonden trainingen en masterclasses, ik begon mensen persoonlijk te begeleiden in groei in spreekvaardigheid. Ondernemers, politici en predikanten begonnen met te benaderen met de vraag of ik ze kon helpen een belangrijke toespraak voor te bereiden of kon coachen in het vergroten van hun communicatiekracht. En elk gesprek, elke training en elke masterclass leerde ik bij.

 

De School voor Spreekvaardigheid

Nu komen mijn liefde voor het sprekersambacht, mijn expertise in de communicatiewetenschap en mijn passie voor het helpen groeien van mensen in spreekvaardigheid samen in 'De School voor Spreekvaardigheid'. Het voelt als een belangrijke mijlpaal in mijn leven om vandaag, 13 januari 2021, deze School te openen. Middenin de corona-lockdown, middenin onzekere en voor velen spannende tijden. Juist nu hebben we meer dan ooit verhalen van hoop nodig; mensen die tevoorschijn durven komen en hun inspiratie delen, zodat we deze wereld samen een betere plek kunnen maken. Ik zie er naar uit hierin met ons team en velen van jullie op te trekken.