‘Stop maar eventjes. Begin maar hélemaal overnieuw…’ Dat waren de zinnetjes die Jochem Myer keer op keer te horen kreeg van zijn Duitse vioollerares.
Ploeteren en puzzelen
Het was het horen van een variatie op deze zinnetjes die mij de moed in de schoenen deed zinken. Al jarenlang liep ik te ploeteren en puzzelen in mijn promotie-traject aan de Universiteit Twente. Mark was mijn eerste begeleider vanuit het begeleidingsteam. En iedereen die gaat promoveren weet dat er momenten komen dat je het niet meer ziet zitten. Iedereen vreest voor het moment dat jij – nadat je knetterhard je best hebt gedaan en avonden door hebt getrokken – de professor hoort zeggen: ‘Stop maar eventjes, begin maar hélemáál overnieuw…’
Als rook voor de zon
Nu was het moment daar. Ik had de professor de gevreesde woorden horen zeggen. Maanden van hard werk zag ik als rook voor de zon verdwijnen. Het maakte me niet uit of hij misschien een beetje gelijk had. Ik voelde me vooral verslagen en wanhopig. Zou dit hele onderzoek ooit slagen?!
Hoop!
Het was op dat moment dat Mark tegen mij zei: ‘Henk, dit is klote. Maar weet je, als dit allemaal klaar is gaan we samen een gaaf boek over spreekvaardigheid schrijven. Hoe lijkt je dat?’ Die zin was precies de lichtstraal die ik nodig had. Aan het eind van de donkere tunnel van onderzoek gloorde hoop!
Knalfeest op vliegbasis Twente
Het onderzoek kreeg steeds meer vorm en bereikte op 1 maart 2019 een prachtige climax in een openbare verdediging voor een college van professoren en een knalfeest op vliegbasis Twente. En al snel daarna zaten we bij elkaar om een plan te maken voor het boek dat jij nu gaat lezen.
Vijf canons en vijf gidsen
We stonden hierbij voor een uitdaging: hoe zouden we erin slagen om een oeroud model uit de klassieke retorica, genaamd ‘de vijf canons van spreekvaardigheid’, toegankelijk, verrassend en up to date te maken? We besloten voor elk van de vijf canons (of fases) van spreekvaardigheid de beste gids in te zetten die we konden vinden. Deze vijf gidsen bleken het ei van Columbus: Leonardo da Vinci, Jance Jacobs, Mohammed Ali, Agatha Christi en Theodore Roosevelt zouden ieder een fase van het model inleiden en toelichten. Want wie is er creatiever dan Leonardo da Vinci, wie weet meer van planning en ordening dan Jane Jacobs en wie kan ons beter aanmoedigen onze plek in de arena in te nemen dan Theodore Rossevelt?
Creatief en methodisch
Het resultaat is KLINK, een boek dat zowel methodisch is als creatief. Methodisch, omdat we je meenemen in de basisstappen die je kunt doorlopen om te komen tot een verbindend en overtuigend verhaal. Creatief, omdat we steeds hebben gezocht naar manieren hoe we de droge kost van de techniek van spreekvaardigheid zo speels en visueel mogelijk met je kunnen delen.